Dublu test (determinare parametri biochimici free Beta HCG si PAPP-A) Kryptor

09.03.2018

Dezvoltarea unor investigatii noninvazive in vederea evaluarii riscului de a naste copii cu anomalii a fost in ultimii ani una din preocuparile majore ale specialistilor in medicina materno-fetala. Obtinerea informatiilor privind sanatatea fatului inca din trimestrul I de sarcina este esentiala atat pentru pacienta, cat si pentru medic. Depistarea unor markeri serici ce pot fi determinaţi in primul trimestru şi care au utilitate in estimarea riscului de aberaţii cromozomiale ale fatului a condus la dezvoltarea investigaţiei denumite dublu test.

mai mult...

Factorul de crestere placentar (PIGF)

09.03.2018

PIGF este cel care raspunde de dezvoltarea vaselor sangvine. Atunci cand acesta este intr-o cantitate insuficienta, in organismul mamei se poate produce preeclampsia, caracterizata in principal prin cresterea tensiunii arteriale (hipertensiune arteriala indusa de sarcina).

mai mult...

Markeri pentru endometru (Tesutul care captuseste uterul) / Receptorii steroizilor sexuali de progesteron (PR) și estrogen (ER)

28.02.2018

Markeri pentru endometru (Tesutul care captuseste uterul) / Receptorii steroizilor sexuali de progesteron (PR) și estrogen (ER), sunt markeri nucleari si citoplasmatici care variaza in timp, si in diferite zone ale endometrului normal pe toata perioada ciclului menstrual (aceste variații care pot fi utile in evaluarea fertilitații)

mai mult...

Marker-ul p16ink4a - cel mai important marker pentru depistarea dereglarilor celulare din colul uterin.

28.02.2018

Proteina p16INK4a, un inhibitor al kinazei cyclin dependente, se supraexprima in celulele transformate de HPV in celule cu risc inalt de evolutie (concluzie in urma studiilor medicale realizate). Aceasta supraexprimare este, medical vorbind, o consecința a inactivarii funcționale a pRb de catre E7.

mai mult...

CINtec PLUS (Test IMUNOCITOCHIMIC pentru markerii p16/Ki-67) - analiza pentru depistarea leziunilor precanceroase ale colului uterin

20.02.2018

CINtec PLUS ofera un rezultat ce poate oferi certitudini pentru cazurile fals-negative, incerte sau cu HPV pozitiv. In cazurile in care examenul citologic Babes-Papanicolau nu este capabil sa sustina sau sa infirme un diagnostic, testul CINtec PLUS poate veni cu raspunsuri).

mai mult...

ROLUL ECOGRAFIEI IN DEPISTAREA TUMORILOR DE PROSTATA

21.06.2017

Unul din doi barbați cu vârsta de peste 50 de ani suferă de afecțiuni ale prostatei, însă mulți dintre aceștia nu știu să recunoască simptomele și aleg să le ignore, neefectuând nici un fel de investigație în acest sens. Dar ce este prostata? Este glanda sexuală masculină care înconjoară primii centimetri ai uretrei (uretra prostatică), situată sub vezica urinară, chiar în fața rectului. Prostata are forma unei castane și cântărește 15-20 grame.

mai mult...

 FIBROMUL UTERIN

16.02.2017

Fibromul uterin este o tumora benigna cu originea in peretele uterului. Incidenta este considerata 20-25%, dar studiile au demonstrat prezenta lor la 70-80% dintre femei

mai mult...

CONTRACEPTIVELE DE NIVEL TERTIAR

22.11.2016

Contraceptivele de nivel tertiar au eficienta moderata si se descriu ca fiind de doua tipuri: metodele de bariera si metodele de constientizare a fertilitatii.

mai mult...

CONTRACEPTIA

04.11.2016

CONTRACEPTIVELE HORMONALE COMBINATE ( CHC) contin un estrogen si un progestativ si se prezinta sub 3 forme: pilulele contraceptive orale (COC), plasturele transdermic, inelul transvaginal.

mai mult...

DISPOZITIVUL INTRAUTERIN - DIU (STERILETUL)

18.07.2016

Dispozitivele intrauterine – (DIU- Sterilet) sunt obiecte facute dintr-un material solid, care sunt introduse in cavitatea uterina in scopul prevenirii unei sarcini. Aceste dispozitive sunt introduse prin colul uterin si au un fir in exteriorul cavitatii uterine pentru a fi mai usor extrase.

mai mult...

CANCERUL DE SAN

16.05.2016

Cancerul de san reprezinta principala cauza de deces la femei. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la fiecare 2 minute o femeie moare pe glob din cauza cancerului mamar.

mai mult...

CITOLOGIA BABES – PAPANICOLAU SI TESTAREA HPV SI CHLAMYDIA

02.12.2015

Asa cum am promis in incheierea articolului anterior despre preventia cancerului de col uterin, revenim cu informatii pretioase despre CITOLOGIA BABES PAPANICOLAU SI TESTAREA PENTRU HPV SI CHLAMYDIA. DE CE toate 3 in acelasi articol ? Aceasta poate fi intrebarea voastra!

mai mult...

Dublul test combinat

26.11.2015

Dublul test combinat Acest test, urmare a mai multor studii pe parcursul a 17 ani (la care au participat obstetricieni, geneticieni, biologi, statisticieni si matematicieni), este pus la punct de Fundatia de Medicina Fetala de la LONDRA, condusa de prof. Kipros Nicolaides. Scopul lui este sa ofere informatii asupra riscului unor boli cromozomiale mai frecvente: trisomiile 21, 18 si 13 si sa depisteze cat mai devreme posibil eventuale malformatii fetale.

mai mult...

Preventia si diagnosticul precoce al cancerului de col uterin

29.09.2015

Colposcopia este o metoda de examinare a colului uterin care se efectueaza cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop. Ea este relevanta in principal in privinta mucoasei care acopera colul pe suprafata lui situata in vagin ( denumita “ exocol”).

mai mult...

Transmiterea materno-fetala a infectiei HPV

20.11.2014

HPV este cea mai comuna infectie cu transmitere sexuala la populatia umana si reprezinta o cauza principala a cancerului de col uterin la femei.

mai mult...

Cancerul colului uterin in Romania - Test imunohistochimie HPV

15.10.2014

Cancerul colului uterin continua sa reprezinte o cauza de mortalitate in tarile dezvoltate. In ultimii 50 de ani, incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin au scazut foarte mult in tarile dezvoltate, declin atribuit in primul rand introducerii intensive a screening-ului prin testul Papanicolau.

mai mult...

De ce un control periodic?

30.07.2014

Cand femeile devin active sexual sau au atins varsta de 18 ani trebuie sa mearga cel putin anual la un control ginecologic.

mai mult...

Daca nu poti ramane insarcinata

04.07.2013

Aproape 20 cupluri dintr-o suta au probleme cand incearca sa conceapa un copil. Cele mai dese cauze ale sterilitatii sunt boli ale trompelor uterine rezultate in urma unor infectii netratate, anomalii hormonale sau varstei inaintate.

mai mult...

Cand ar trebui sa mergi la doctor?

30.06.2013

Ar trebui sa mergi la medic o data pe an pentru un control de rutina chiar daca nu te simti bolnava. Trebuie sa mergi la medicul ginecolog si atunci cand sarcina nu apare, desi ti-o doresti, pentru a descoperi care este cauza.

mai mult...

Pregatirea vizitei la medicul ginecolog

23.04.2013

Momentul optim pentru vizita la medic este cat mai curand dupa menstruatie. Sanii si ovarele nu sunt sensibile la palpare si nu exista sange menstrual care sa modifice examenul Papanicolau sau alte analize facute pentru diagnosticarea unor infectii sau anomalii.

mai mult...

Ecografia in sarcina. De ce este necesar acest test?

14.11.2012

Ofera informatii pretioase despre dezvoltarea fatului, a placentei si uterului. Beneficiile examenului echografic sunt multiple.

mai mult...

OBSTETRICA-GINECOLOGIE SI ECOGRAFIE