ROLUL ECOGRAFIEI IN DEPISTAREA TUMORILOR DE PROSTATA

21.06.2017

prostataUnul din doi barbați cu vârsta de peste 50 de ani suferă de afecțiuni ale prostatei, însă mulți dintre aceștia nu știu să recunoască simptomele și aleg să le ignore, neefectuând nici un fel de investigație în acest sens. Dar ce este prostata? Este glanda sexuală masculină care înconjoară primii centimetri ai uretrei (uretra prostatică), situată sub vezica urinară, chiar în fața rectului. Prostata are forma unei castane și cântărește 15-20 grame.

mai mult...

 FIBROMUL UTERIN

16.02.2017

voluson-e10-extra-300x168Fibromul uterin este o tumora benigna cu originea in peretele uterului. Incidenta este considerata 20-25%, dar studiile au demonstrat prezenta lor la 70-80% dintre femei

mai mult...

CONTRACEPTIVELE DE NIVEL TERTIAR

22.11.2016

diafragmaContraceptivele de nivel tertiar au eficienta moderata si se descriu ca fiind de doua tipuri: metodele de bariera si metodele de constientizare a fertilitatii.

mai mult...

CONTRACEPTIA

04.11.2016

NUVG8J0032 Photoshoot;Schering Plough;Nuva Ring;AD: Renee Plisiecki, Carolyn Mccarron, Paul Smith;6/12-13/08;4 main models+doctor+handmodel, each model holding nuvaring and pillpack;group shot;model with doctor;doctor;model in chair;hand model with productCONTRACEPTIVELE HORMONALE COMBINATE ( CHC) contin un estrogen si un progestativ si se prezinta sub 3 forme: pilulele contraceptive orale (COC), plasturele transdermic, inelul transvaginal.

mai mult...

DISPOZITIVUL INTRAUTERIN - DIU (STERILETUL)

18.07.2016

steriletDispozitivele intrauterine – (DIU- Sterilet) sunt obiecte facute dintr-un material solid, care sunt introduse in cavitatea uterina in scopul prevenirii unei sarcini. Aceste dispozitive sunt introduse prin colul uterin si au un fir in exteriorul cavitatii uterine pentru a fi mai usor extrase.

mai mult...

CANCERUL DE SAN

16.05.2016

poza 2Cancerul de san reprezinta principala cauza de deces la femei. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la fiecare 2 minute o femeie moare pe glob din cauza cancerului mamar.

mai mult...

CITOLOGIA BABES – PAPANICOLAU SI TESTAREA HPV SI CHLAMYDIA

02.12.2015

205490Asa cum am promis in incheierea articolului anterior despre preventia cancerului de col uterin, revenim cu informatii pretioase despre CITOLOGIA BABES PAPANICOLAU SI TESTAREA PENTRU HPV SI CHLAMYDIA. DE CE toate 3 in acelasi articol ? Aceasta poate fi intrebarea voastra!

mai mult...

Dublul test combinat

26.11.2015

poza 2Dublul test combinat Acest test, urmare a mai multor studii pe parcursul a 17 ani (la care au participat obstetricieni, geneticieni, biologi, statisticieni si matematicieni), este pus la punct de Fundatia de Medicina Fetala de la LONDRA, condusa de prof. Kipros Nicolaides. Scopul lui este sa ofere informatii asupra riscului unor boli cromozomiale mai frecvente: trisomiile 21, 18 si 13 si sa depisteze cat mai devreme posibil eventuale malformatii fetale.

mai mult...

Preventia si diagnosticul precoce al cancerului de col uterin

29.09.2015

DSC_3527Colposcopia este o metoda de examinare a colului uterin care se efectueaza cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop. Ea este relevanta in principal in privinta mucoasei care acopera colul pe suprafata lui situata in vagin ( denumita “ exocol”).

mai mult...

Transmiterea materno-fetala a infectiei HPV

20.11.2014

bebelusHPV este cea mai comuna infectie cu transmitere sexuala la populatia umana si reprezinta o cauza principala a cancerului de col uterin la femei.

mai mult...

Cancerul colului uterin in Romania - Test imunohistochimie HPV

15.10.2014

Test HPVCancerul colului uterin continua sa reprezinte o cauza de mortalitate in tarile dezvoltate. In ultimii 50 de ani, incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin au scazut foarte mult in tarile dezvoltate, declin atribuit in primul rand introducerii intensive a screening-ului prin testul Papanicolau.

mai mult...

De ce un control periodic?

30.07.2014

medical_testingCand femeile devin active sexual sau au atins varsta de 18 ani trebuie sa mearga cel putin anual la un control ginecologic.

mai mult...

Daca nu poti ramane insarcinata

04.07.2013

Aproape 20 cupluri dintr-o suta au probleme cand incearca sa conceapa un copil. Cele mai dese cauze ale sterilitatii sunt boli ale trompelor uterine rezultate in urma unor infectii netratate, anomalii hormonale sau varstei inaintate.

mai mult...

Cand ar trebui sa mergi la doctor?

30.06.2013

Ar trebui sa mergi la medic o data pe an pentru un control de rutina chiar daca nu te simti bolnava. Trebuie sa mergi la medicul ginecolog si atunci cand sarcina nu apare, desi ti-o doresti, pentru a descoperi care este cauza.

mai mult...

Pregatirea vizitei la medicul ginecolog

23.04.2013

Momentul optim pentru vizita la medic este cat mai curand dupa menstruatie. Sanii si ovarele nu sunt sensibile la palpare si nu exista sange menstrual care sa modifice examenul Papanicolau sau alte analize facute pentru diagnosticarea unor infectii sau anomalii.

mai mult...

Ecografia in sarcina. De ce este necesar acest test?

14.11.2012

Ofera informatii pretioase despre dezvoltarea fatului, a placentei si uterului. Beneficiile examenului echografic sunt multiple.

mai mult...

OBSTETRICA-GINECOLOGIE SI ECOGRAFIE